Pekmezin Ek Gıdada Yanlış Kullanımı
22.03.2021

Pekmezin Ek Gıdada Yanlış Kullanımı

İşte karşısında bizim bir diğer göz bebeğimiz DUT PEKMEZİMİZ!

Neden Aşçı Anne Dut Pekmezi'ni tercih etmelisiniz? Önce ondan kısaca bahsedip, ek gıdaya geçişte pekmezin yanlış kullanımı hakkında bilgi vermek isterim.

  • Artvin'in yüksek rakımlarında, egzoz dumanından oldukça uzakta, mis gibi bir doğada yetişen dutlardan elde ediliyor.

  • Vakumlu kaynatma kazanlarında 58°C'de kaynatmayla elde ediliyor. 

  • Tam da bu nedenle HMF testlerinden alnı al bir şekilde çıkıyor. 

Nedir ki bu HMF diyenler için; HMF, hidroksometilfurfural, karbonhidrat içeriği yüksek gıdaların, uygun olmayan sıcaklıklarda saklanması veya üretimleri sırasında uygulanan ısıl işlemden dolayı meydana gelen, insan sağlığını ciddi tehdit eden bir kimyasal bileşiktir.

Yapılan araştırmalar, HMF’nin yüksek dozda alınmasıyla, üst solunum, göz, deri ve mukozayı tahriş edebileceğini söylemektedir. Bunun dışında genotoksik etkisi olan bu bileşen, DNA üzerinde baz ve şeker modifikasyonu, tek çift zincir kırıkları, DNA protein çapraz bağlanması gibi lezyonlara sebep olup hasara yol açmaktadır. HMF üzerine yapılan başka bir çalışmada da, fazla miktarda tüketimle beraber tümör oluşum riskini arttırdığı gözlenmiştir.

"Amaaan, bıktık ne yiyecegimizi iyice şaşırdık" dediginizi duyar gibiyim. Bu gibi zararlı bileşenlerin vücuda etkilerini okumak çok can sıkıcı, evet. Ama gıda terörünün fazlaca yaşandığı memleketimizde, maalesef ne yediğimize ve bebeklerimize ne yedirdiğimize çok dikkat etmeliyiz!

Şimdi geleceğim keklerde, evde yaptığınız bisküvilerde, pişmemiş çiğ hamura kattığınız pekmezlere... Yıllardır ben üretici ve araştıran kimyager bir anne kimliğimle belirttim. Gıda mühendisleri, doktorlar ve konuda uzmanlar yazdı çizdi... Ama hala pekmezin çiğ hamurlarda pişirildiğini, kaynar kaynar kış çaylarına atıldığını maalesef görüyorum. "Amaaan, pekmez zaten pişiyor, pişirerek üretilen bir şey, kek bisküvi hamuruna da katarım ne olacak ki" diyen anneler denk geliyor sosyal medyada. (Hatta bazı bebe bisküvisi üreticileri, pekmezli bebe bisküvisi satıyor, aman dikkat, içerik okuyalım)

Biz pekmezi üretim aşamasında pişirirken vakumda 58°C'de pişiriyoruz, siz 180°C fırına atıyorsunuz. OLMAZ. Bu konu gayet net Aşçı Anne'ler! PEKMEZ PİŞİRİLMEZ!

  • Pekmezi ille kekte kullanacaksanız, soğuyan keklere sulandırarak sos yapabilirsiniz.

  • Pekmezi bebek kahvaltılarında kullanırken, soğumuş karışıma dökmelisiniz.

  • Pekmezli muhallebi yapacaksanız muhallebi soğuduktan sonra ilave etmelisiniz. 

  • Pekmezli çay yapacaksanız, çay soğuduktan sonra tam bebeğiniz içmeden önce ilave etmelisiniz.

Bu konu, tartışmaya açık veya göreceli bir konu değildir. Araştırmalarla kanıtlanmış bir husustur.

HMF testinden alnı ak çıkan, hem köy mahsülüyle hem de vakumlu teknolojiyle üretilen pekmezlerimiz;

Dut Pekmezi (6+ Ay)

Üzüm Pekmezi (6+ Ay)

Keçiboynuzu Özü (8+ Ay)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.