Yeni doğan bebekler çok sık uyku ihtiyacı hissederler, bunu zaten gözlemleyeceksiniz emerken uyumak isterler, altı açılırken bazen uykuya dalarlar gazı çıkartılırken uykuya dalarlar çünkü sıfır üç ay arasındaki bebeklerimizin uyanıklık süresi çok kısıtlıdır, yani gün içerisinde uyanık kalabildikleri süreler kırk beş dakika bir saat civarındadır, bu üç aya geldiğimiz zaman yaklaşık bir buçuk saatlere kadar çıkar, bu ne demek ? Örneğin sabah yedide uyandı bebeğimiz, yaklaşık sekiz civarlarında tekrar uyku ihtiyacını hissedecektir peki biz bunu nasıl yetişeceğiz? Burada büyük bir zorluk yaşıyor yeni doğan anneler, çünkü emzirme yaklaşık yarım saat sürüyor, çene kasları henüz bebeğin çok gelişmemiş ve güçsüz olduğu için emerken uyuya kalıyor bebeğimiz, sonrasında gaz çıkartma, alt değiştirme derken tekrar uyku zamanı geliyor.
Şimdi burada rutinlerinizin olması size büyük fayda sağlayacaktı, yani rutin ile kasım nedir? Sıralı aktiviteler. Bebeğiniz uyandığında saatini not alın ve genellikle tabi ki ilk yapacağımız şey onu beslemektir, meme veya biberon ile, beslenmesini aktif uyumadan yapmaya çalışın, bu çok önemli, çünkü yarım saat süresince örneğin bebeğinizi aktif uyumadan besleyebilirseniz hem etkili beslenmiş olacaktır, hem de sırada uyumadığı için uyku düzeni şaşmayacaktır.
Bebeğimizi besledik ondan sonra gaz çıkarttık on beş dakikada gazla geçti, atını değiştirdik, sonra bütün bu aktiviteleri not alın neleri yaptım neleri yapmadım, sonra çok büyük ihtimalle bebeğimiz tekrar uyku sinyalleri vermeye başlayacak, yani nelerdir bunlar? Gözü uzaklara dalıp gidebilir, kontrolsüz kol bacak hareketlerine başlayabilir, ağlamaya başlayabilir, işte burada çok kilit bir noktaya dikkat etmenizi rica ediyorum, bebeğiniz ağlamaya huzursuzlanmaya başladığında çevreden size aç bu aç tekrar besle ya da gazı var gibi bir yorumlar gelecektir. Bunu hep yaşıyoruz oysa ki siz daha biraz önce beslediniz daha biraz önce gazını çıkarttınız altını da değiştirdiniz, dolayısıyla bütün ihtiyaçlarını giderdiğimiz için o noktadaki ağlamanın artık bu diğer size söylenen şeylerden değil uykusunun gelmesinden kaynaklandığını tahmin etmelisiniz, bunu tahmin ettiğinizde de yaklaşık olarak kırk beş dakika, bir saat civarı geçtiğini düşünelim bebeğinizin uyanmasından artık yavaş yavaş uykuya hazırlamalısınız, beyi konuştuk yani? Zamanlama, işaretler, rutinler, bunları takip etmek size büyük bir fayda sağlayacak, burası kesin.
Şimdi geldik odaya ne yapacağız? Bebeğimiz mızırdanmaya başladı, eğer emzik alıyorsa emzik öneririm çünkü oral dönemde emerek rahatladığı bir dönemde dolayısıyla emzik uykuya geçişte büyük fayda sağlar ve sürekli anne memesine bağımlı olmasını da engeller.
Odaya gittiniz, belki emzik verdiniz, güzel bir müzik açtınız güzel müzikle kasttım, beyaz gürültü, fön sesi, dalga sesi gibi yeni doğanı rahatlatan sesler, ve böyle odayı dolduracak şekilde açtınız, odayı biraz loş hale getirdiniz, ilerleyen aylardaki kadar büyük bir karanlığa ihtiyacımız yok, ondan sonra biraz böyle kucakta dans edebilirsiniz, bu dönemde uyku zamanında yarım kundak yapmanızı çok öneririm, yarım nedir? Koldan sıkı bacaktan geniş kundaktan bahsediyorum, çünkü mora refleksi denen refleksi var, bebeklerin yeni doğan bebeklerin yani kolları bacakları istemsiz bir şekilde hareket ediyor, ve yarım kundakla bunu engelleyebilirsiniz, yarım kundak yaptık emziğini verdik, dans ettik, işte odada müzik çalıyor, ondan sonra bebeğinizi mayışık ama ayık bir şekilde yatağa koyabilirsiniz, bu yatışta da yan yaş yastığı kullanmanızı öneririm, yani sırtına ve göğsüne rulo tarzı yastıklarla destek koyabilirsiniz, çünkü yeni doğan bebekler küçük alan duygusunu severler, ana rahminden çıkalı henüz daha çok az bir vakit olduğu için onu o küçük alan duygusunu verebilirsiniz, yatağa koyduğunuzda teması sürdürebilirsiniz, eğer ağlamıyorsa uzaklaşıp gözlemleyebilirsiniz, bir bakmış kendi kendine uyuyakalmış bu çok mümkün fırsat verin ona.
Kesinlikle bebeğiniz eğer yatakta sakinse uyuyana kadar pış pış yapmayın bu çok gereksiz bir müdahale, ama bebeğiniz yatakta ağlamaya başlarsa tabi ki o zaman pış pış yapın bira, üç-beş dakika sonra kucağınızı alın biraz belki kucağınızda rahatlatın.
Daha fazla temasıla daha fazla destekle ona yatağında uykuya dalmayı bu şekilde öğretebilirsiniz, yani özetlemek gerekirse işin bazı temel noktaları var, bunlar rutinlerimizin olması doğru saatleri yakalamak, uykusu geldiğinde doğru şekilde bebeğinizi yatağa koymak, yatağa koyduğunda sakinse eğer bebeğiniz, önce ona fırsat vermek, gözlemlemek gerek çünkü belki kendi kendini halledecek gerçekten, eğer yapamazsa destek olmak, sevmek, okşamak, gerekirse kucağa almak, bundan sonrasında da diyelim ki yatak da uyudu bu zaten harika bir durum olur, gün içerisinde gündüz uykularında iki saatte bir uyandırmanız çok önemli, çünkü bu aylarda gece gündüz ayrımını yeni yeni yapıyor bebeğiniz, eğer gündüz çok uzun uykular yaparsa bu sefer gece uykularında sıkıntı olmaya başlar. dolayısıyla gündüz iki saatte bir mutlaka uyandırıyoruz zaten beslenme zamanı gelir, akşamın uykularının ideali akşam yedi, sekiz civarlarında olması ama sıfır, üç ay arasındaki bebekler henüz akşam bu kadar erken yatamıyor olabilirler, siz yine çabanıza başlayın, duşunu aldırın, beslenmesini yapın ama sekiz gibi yatırdığınızda o ilk derin uykuya geçişi on, on birleri bulabilir, çok normal ilerleyen aylarda yavaş yavaş öne kayacaktır, gece gerektiği kadar besleyin doktorunuzun önerdiği kadar, ve şuna dikkat edin, gece uyanmalarında artık aydınlığa çıkmayın, yani odada kalın mümkün olabildiğince gece beslenmesini yapın, altını ışık açmadan değiştirin, müzik kullanıyorsanız lütfen uyku boyunca devam etsin gündüz de gece de küçük bile olsa o beyaz gürültüyü açtıysanız uyku boyunca beyaz gürültüyü kullanmanızı öneririm, çünkü bebeğin uykuya daldığı koşulun gece boyunca devam ediyor olması lazım, sürekli olması lazım.