Huzursuz Bebeği Sakinleştirmenin 10 Yolu
13.06.2022

Huzursuz Bebeği Sakinleştirmenin 10 Yolu

Bebekler, ilk günden yaşını doldurana kadar hatta bazen birkaç yıl boyunca huzursuz olabilir, sürekli ağlayabilir ya da mızmızlanabilir. Annelerin kendini en çaresiz hissettiği anların huzursuz bebeği sakinleştirme konusunda zorlandıkları anlar olduğunu tahmin etmek zor değil. Kırkı çıkan bebekler artık dış dünyaya biraz daha adapte olmuş fakat hala şaşkın oldukları için huzursuz hissedebiliyorlar. Bu dönemin geçeceğini elbette biliyorsunuz. Bilmeniz gereken bir şey daha var: Huzursuz bebeği sakinleştirmenin yolları sandığınızdan daha kolay. Bebeğiniz ağlarken, huysuzlanırken önce siz sakin olmalı, çözüme odaklanmalısınız. Bebeğinizin göz temasınıza, sesinize, mimiklerinize ve sıcaklığınıza ihtiyacı olduğunu unutmayın. Huzursuz bebek sendromu bebeklerde yoğun ağlama krizleri olarak tanımlanıyor. Annelerin bu ağlama nöbetlerinin sebeplerini bilmesi, uygun yöntemlerle kriz yönetimi yapması gerekiyor. Elbette önce bebeğinizin huzursuz olma nedenlerini bilmelisiniz.

Bebekler Neden Huzursuz Olur?

Bebeklerin huzursuz olma sebepleri şöyledir;

-          Açlık

-          Gaz sancısı

-          Uykusuzluk

-          Pişik & isilik

-          Reflü

-          Kolik

-          Diş çıkarma

-          Annenin beslenme biçimi (süt kalitesi)

-          İlgi ihtiyacı

-          Verimsiz emzirme, sütün az gelmesi

-          Yorgunluk

-          Altının kirlenmesi

-          Aşırı sıcak & soğuk hava

-          Fiziksel ağrılar

 

Huzursuz bebek sendromu kapsamında birden fazla neden kendini gösterebilir, bebeğinizi ağlatabilir. Örneğin, "3 aylık bebek neden huzursuz olur?" sorusunun yanıtı reflü olabilir. Bu dönemde bebeklerdeki mide gelişimi sürdüğü için reflü görülebilir. "6 aylık bebek neden huzursuz olur?" sorununun yanıtı ise diş çıkarma olabilir. Bebekler büyükçe her dönemde farklı huzursuzluk sebepleri ile karşılaşacaksınız. İşte bu evrelerde huzursuz bebeği sakinleştirme yolları çok işinize yarayacak. O zaman gelin birlikte ağlayan bebekleri sakinleştirmeyi öğrenelim. İşte öneriler;

1- Emzirebilirsiniz

Bebekler neden huzursuz hisseder sorusunun en net yanıtlarından biri açlık, meme özlemi olabilir. Bebekler aç olduğunda ya da annesinin sıcaklığını hissetmek istediğinde huzursuz olabilir. Bebeğiniz ağladığında emzirebilir, emzirirken onunla sakin, kısık tonda konuşarak huzurlu hissetmesini sağlayabilirsiniz. 

2- Gazını Çıkartabilirsiniz

Huzursuz bebek nasıl sakinleştirilir sorusunun temel yanıtlarını bilmelisiniz. Bu yanıtların biri şüphesiz gaz problemidir. Bebeklerin sindirim sistemi henüz kendi gazını çıkartabilecek kadar gelişmediğinden gazını çıkartmayı ihmal etmemelisiniz. Bazen gazı olmasa bile gaz çıkarma masajı hoşuna gidebilir, sakinleşmesine yardımcı olabilir.

3- Altını Değiştirebilirsiniz

Pişik ve isilik bebeklerin hoşlanmadığı iki büyük problem diyebiliriz. Bebeğiniz altını kirlettiğinde hemen değiştirin, bekletmeyin. Pişik oluşumuna karşı temiz içerikli bir pişik kremi kullanın. İsilik ise sıcaklarda terlemeye bağlı geliştiğinden bu konuda hassasiyet gösterebilir, sıcak iklimde yaşıyorsanız bebeğinizin rahatlaması için ılık duş aldırabilirsiniz.

4- Beyaz Gürültü Açabilirsiniz

Kolik bebek sakinleştirme yöntemleri arasında beyaz gürültü en etkili yoldur. Saç kurutma makinesi, elektrikli süpürge sesi gibi beyaz gürültüler, bebeğin anne karnında duyduğu sese benzediği için bebekler bu sesi duyduğunda güvende hisseder, rahatlar.

5- Banyo Yaptırabilirsiniz

Bebeğinizin altı temiz, gazı yok, karnı tok, uykusuzluk problemi yoksa ve yaptığınız hiçbir şey işe yaramıyorsa suyun sakinleştirici etkisinden yararlanın. Ilık su bebekleri sakinleştirir, keyiflenmesini sağlar, uykuya dalmasını kolaylaştırır. Bebeklerde huzursuzluk ve uykusuzluk baş gösterdiğinde işinize en çok yarayacak yöntem banyo olabilir.

6- Masaj Yapabilirsiniz

Bebek masajı yaptırmanın faydaları huzursuz bebek sendromu sürecince işinize yarayabilir. Bebekler, yumuşacık ellerle, nazik masaja karşı kayıtsız kalamıyor, rahatlamış hissediyor. Masaj aynı zamanda uykuya dalmayı da kolaylaştırır.

7- Dışarı Çıkarıp Gezdirebilirsiniz

Bebeklerin açık havada ya da arabada gezmeyi sevdiğini unutmayın. Kimi bebek arabada asla durmazken kimisi arabaya bindiği gibi sakinleşir. Bebeğinizi dışarıda gezdirerek sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

8- Dişlerini Kaşımasına Destek Olabilirsiniz

Bebeklerde 4. Aydan itibaren diş çıkarma görülebilir. İlk önce ön dişler çıktığı için bu bölge sürekli kaşınır, salya akıntısı oluşur. Bebeğinizin bizzat tutup kavrayabileceği diş kaşıyıcılardan mutlaka edinin. Öte yandan ellerinizi yıkayıp siz de parmağınızla bebeğinizin damağına masaj yapar gibi kaşıma hissinin geçmesine destek olabilirsiniz.

9- Kucağınıza Alabilirsiniz

Ağlayan bebek nasıl susturulur? Bazen sadece kucağınıza alarak. Bebeğinizin kucaklanmaya, sıcaklığınızı hissetmeye, kendini güvende hissetmeye çok ihtiyacı var. 6 aylık olana kadar tüm bebekler kucak sıcaklığını ve huzurunu ararlar.

10- Bebeğinizle Konuşabilirsiniz

Huzursuz bebeği sakinleştirmenin yolları için çözüm ararken bebeğinizle iletişimi sakın kesmeyin. Onunla sık sık konuşun, yumuşak ses tonunuzla güzel şeyler söyleyin.


Bu blog yazımızı da inceleyebilirsiniz: Doğum Çantasında Neler Olmalı?

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.