Bebekler Ne Zaman Emekler ve Oturur?
25.05.2021

Bebekler Ne Zaman Emekler ve Oturur?

Bir bebeğin ilk emeklemesinin ne zaman gerçekleşeceği sorusuyla birlikte gelen pek çok endişe vardır. Bebekler, 4 aylıkken emekleyebilir mi? Bebekler, 2. ayda emekler mi? Bebekler önce oturur mu yoksa emekler mi? Cidden, bebekler ne zaman emekler?

Derin nefes alın, emekleme bir yarış değildir. Bebeğinizin emeklemesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler varken, bebeğiniz yaşıtlarından biraz daha geç emekliyor ise strese girmenize gerek yok. Aslında bunu iyi bir şey olarak düşünün. Çünkü bebekler, emeklemeye başlar ve asla durmazlar. Hatta bazı bebekler gerçekten hiç emeklemez. Bazı bebekler ise emeklemeye üşenir ve oturma pozisyonunda emeklemeye benzer hareketler ile ilerlemeye çalışırlar (Bu benim büyük oğlum Barlas oluyor :) ) Bazen de bir adım atarlar ve emeklemeden doğruca yürümeye başlarlar!

O zaman şimdi emekleme konusunda sıkça sorulan sorulara gelelim.

Bebekler Önce Oturur mu Yoksa Emekler mi?

Bebekler, genellikle bir yere oturmayı yaklaşık 24 haftalık iken öğrenirler. Oturmak, bebeğin emeklemesini sağlamak için karın kaslarını geliştirmesine yardımcı olur. Birçok önemli keşif gibi oturma kısmından emeklemeye geçmek de bazen kazayla gerçekleşebilir. Oturmanın aksine emekleme, gelişimsel bir işaret değildir. Ancak gerçekleşirse, muhtemelen bir dereceye kadar oturma emeklemeden önce gelecektir.

Yine de her bebek benzersizdir ve hepsi farklı oranlarda gelişir. Tüm bebekler aynı oturma, emekleme ve sonra yürüme şeklini takip etmez. Bazı bebekler doğrudan çekmeye, ayakta durmaya ve yürümek amacıyla hareket etmeye başlarlar.

Bebekler Kaç Aylıkken Emekler?

Bebeğiniz emekleme yolculuğuna çıkarsa, bu yolculuk 6 ila 10 ay arasında bir yerde olabilir. 6. ayda emeklemek, ileri süreçlerde emeklemeye devam etmek için ivme kazanırken aynı zamanda ileri geri sallanmayı da içerir.

Bu dönemde sabırlı olunmalı, bebeğinizin yürümesi için ayakta tutmayıp kaslarını zorlamamak gerekli.

Yine her çocuğun benzersiz olduğunu hatırlamak önemlidir. Herhangi bir şekilde bebeğinizin gelişimi hakkında endişeleriniz varsa, bu durumu doktorunuza danışabilirsiniz.

bebekler ne zaman emekler

Bebeğimin Emeklemeyi Öğrenmesine Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Bebek Jimnastiği İşe Yarar mı?

Bunun anlamı, bebeğinizin tercihen uyanıkken ve tercihen ağlamadıklarında, karnının üzerinde biraz zaman ayırmasını sağlamaktır. Bebek için bu çok önemlidir. Çünkü karnının üzerinde durmak bebekler için; kollar, sırt ve boynu hedefleyen tam bir vücut egzersizidir. Bu durum emekleme kaslarını çalıştırmak için harika bir yoldur.

Karın egzersizine başlamak için asla erken değildir. Hatta yeni doğmuş bebeğinizle günde 3 kez, yaklaşık 3 veya 4 dakikalık bazı alıştırmalarla başlayabilirsiniz.

Bebek jimnastiği yapmanın diğer yolları ise ellerini başı üzerinde çırpmasını, ayaklarını yerden hafifçe kalkmasını sağlayın. Bunu ise yukarıya iyi yerleştirilmiş ilgisini çekecek bir oyuncakla yapabilirsiniz.

Bunun dışında egzersiz sırasında bebeğinizin karşısına bir ayna koyabilirsiniz. Kendi yansıması ilgisini çekecek ve onunla arkadaş olacaktır. Aynaya doğru uzanmalarını ve yansımasını tutmaya çalışmasını göreceksiniz.

Emekleyen Bebeğimi Nasıl Güvende Tutarım?

Emekleyen bir bebek pek çok yaramazlık yapabilir. Evinizin çocuklara uygun olduğundan emin olmalı ve merdivenlerin üst ve alt girişlerine merdiven kapıları koymalısınız. Bebeğiniz, Everest Dağı'na tırmanan bir kaşif gibi merdivenlere tırmanmak isteyecektir. Ancak merdivenler baştan çıkarıcı oldukları için tehlikeli olabilir.

Bebeğiniz iyi yürüyene kadar merdivenleri sınırlamak en iyisidir. Alçak mobilyaları pencerelerden uzaklaştırmak da iyi bir fikirdir. Böylece bebeğiniz pencere kenarlarında uzak durur.

Pencereleri kapalı ve kilitli tutun veya üzerlerinde geniş ve açılmasını engelleyen (Bebek mandalları) mandallar bulundurun. Bebeğinizin karyolasında gevşek yatak takımı, yastık veya oyuncak olmadığından emin olun. Bebeğiniz, emeklemeye başladığında onları karyolasından çıkmak için kullanmaya çalışabilir.

bebek emeklemesi

Sırada Ne Var?

Artık pek çok emekleme pratiği yaptığına göre, ayağa kalkmaya ve yürümeyi öğrenmeye çalışacak. İster sehpa ister koltuk olsun, ulaşabildiği her şeyle birlikte kendini yukarı çekmeye devam edecektir.

Bebeğiniz, bacaklarını dengede tutmaya başladığında, kendi başına durma ve ilerleme hallerini öğrenmeye çalışacaktır. İlerleme, bebeğinizin mobilyaya ya da koltuğa tutunurken dik bir pozisyonda hareket edeceği alandır. Bebeğiniz ilerleme kısmında ustalaştıktan sonra, yürüme, koşma, ve zıplama kısmına geçmeniz an meselesidir.

Emekleme ve Ek Gıda Dönemleri

Bebeklerin oratalama olarak emeklemeye başladığı dönem, 6-10 aylık dönemdir. Bu dönemde yavaş yavaş ek gıdaya başlangıç sinyalleri alacağınız döneme denk geliyor. Bebeklerin emekleyerek enerji harcaması ve dolayısıyla acıkmasının hızlanması ek gıda döneminde biz annelerin sevindiği bir durum olmaktadır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.